Social Icons

The Unofficial Greek
Roy of the Rovers
fan club

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ρόυ Ρέης


Το άρθρο που ακολουθεί το βρήκα στο site Comics and More (www.gkosk.wordpress.com) κι έχω την εντύπωση ότι το έχει γράψει ο φίλος μου Νίκος Νικολαΐδης. Αξίζει τον κόπο να το διαβάστε:

Ρου Ρέης, ο θρυλικός αρχηγός της Μέλτσεστερ Ρόβερς. Ενας από τους πιο σημαντικούς ήρωες των παιδικών μου χρόνων. Τον πρωτογνόρισα το 1971 όταν για κάθε εβδομάδα και για 2 χρόνια αποτελούσε μέρος του αγαπημένου μας περιοδικού Ζαγκόρ΄από το τεύχος 53. Τον ξαναβρίσκω το 1975 στο Δυναμικό Αγόρι όπου παρουσιάζει τα χρόνια του σαν έφηβος στο σχολείο. Συνεχίζει στο Αγόρι το 1976 με τίτλο “Ο Ρου Ξαναγυρίζει” μέχρι το 1982. Αφού για τρία χρόνια χάνονται τα ίχνη του επιστρέφει στο Αγόρι το 1985 μέχρι το 1991 που κλείνει το περιοδικό. Δυστυχώς οι περιπέτειες που διαβάσαμε δεν είχαν συνέχεια πάντα. Στο Ζαγκόρ ήταν από το 1965 ως το 1971 και στο Αγόρι απο τη δεκαετία του 70 μέχρι και αυτές τις δεκαετίες του 80.


Υπήρξαν πολλοί ποδοσφαιριστές ήρωες που πέρασαν από διάφορα περιοδικά αλλά κανείς άλλος δεν αγαπήθηκε και δεν γνώρισε την επιτυχία του Ρου Ρεης.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο ξανθομάλλης σέντερ φορ Ρόϋ Ρέης, ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής με κεραυνοβόλο σουτ (“Race rocket“) που ηγείται των «Ρόβερ» της (υποθετικής) πόλης Μέλτσεστερ, μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ενώ παράλληλα διακρίνεται και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (πρότυπο της οποίας αποτέλεσε η περίφημη -και υπαρκτή- Άρσεναλτης δεκαετίας του ‘50). Οι ιστορίες δημοσιεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού “Tiger comic” από 1954 ως το 1975.

Ηταν δε τέτοια η επιτυχία που το 1976 ξεκινά σαν αυτόνομο περιοδικό με τίτλο “Roy of the Rovers” μέχρι το1993. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 η σειρά εμφανίσθηκε σε μηνιαία έκδοση, για να κλείσει στο περιοδικό “Match of the Day” το 2001.

Το κόμικς αυτό, γεννημένο σε εποχές που η πλήρης εμπορευματοποίηση ήταν ακόμη άγνωστη σαν έννοια, κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του δύο τουλάχιστον γενεές αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο (καθώς γνώρισε παγκόσμια επιτυχία), διδάσκοντας τα νέα παιδιά τις αρχές του fair play και της ευγενούς άμιλλας. Οι περιπέτειες είναι δομημένες γύρω από το ποδόσφαιρο το οποίο κρατάει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά τις πρώτες δυο δεκαετίες, ενώ από το ‘80 και μετά γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η θεματολογία και σε άλλα ευαίσθητα ζητήματα, όπως η βία, το ντόπινγκ, η βωμολοχία, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος, πάντοτε όμως σε συσχετισμό με τον αθλητισμό.

Aπό το 2006 άρχισα να συλλέγω τα τεύχη του Roy of the Rovers 1976 – 1993 και κατάφερα να έχω το 95% αυτων. Επόμενο στοίχημα τα τεύχη του Tiger από1954 ως το 1975 όπου στις δεκαετίες του 60 και 70 έχω αποκτήσει το 80% των τευχών. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο καταπληκτικά βιβλιία το Roy Of The Rovers The 1980′s και The 1970′s (σήμερα τα παρέλαβα από το Amazon) όπου το πρώτο περιλαμβάνει τις εβδομαδιαίες ιστορίες απο το 1ο τεύχος της 25 Σεπτεμβρίου του 1976 μέχρι το τέλος της σεζόν του 1979. Το 2ο περιλαμβάνει τις ιστορίες μέχρι τα μέσα του 1982 και πιθανόν θα υπάρξει και συνέχεια. Προτείνω σε όσους θέλουν μια συνολική περίληψη από την αρχή το 1954 μέχρι το τέλος το βιβλίο “The Playing Years“. Χορταστικό με τα κυριώτερα παιγνιδια και γεγονότα κάθε χρονιάς.

http://gkosk.wordpress.com/2009/11/04/roy-of-the-rovers/

1 σχόλιο:

αΝώΔυΝος είπε...

Όχι Στράτο μου, τώρα το είδα και δεν είναι δικό μου το άρθρο αυτό. Είναι του Γιώργου Κοσκινά, συγγραφέα και φίλου των κόμικς.